Europees logo voor websites die online geneesmiddelen verkopen

Op 1 juli 2015 werd de Uitvoeringsverordening 699/2014 van kracht. Deze Verordening legt het ontwerp van het logo vast voor online apotheken die in de Europese Unie gevestigd zijn. Ze legt ook de technische vereisten vast om de authenticiteit van het logo te bevestigen. De Verordening wil de veiligheid van de consumenten die geneesmiddelen via internet kopen, beschermen door te garanderen dat de site van de apotheek die ze raadplegen wel degelijk een echte apotheek is (of een andere handelaar gemachtigd geneesmiddelen af te leveren aan het publiek), vergund in het land waar ze gevestigd is.

Hoe ziet het logo er uit?

Aan de linkerkant staat in het midden van het logo de vlag van het Europese land waar de apotheek is gevestigd. De rechtse tekst wordt weergegeven in de nationale talen van het land.
Het logo moet duidelijk weergegeven worden op elke pagina van de site die betrekking heeft op de verkoop op afstand van geneesmiddelen.

Voor de apotheekwebsites in België zal het logo er zo uitzien:

logo européen pour certifier les pharmacies en ligne

 

Hoe werkt het?

Eerst en vooral zoekt de patiënt het logo op de site waar hij geneesmiddelen wil aankopen, waar hij dan op klikt. Normaal gezien wordt de persoon dan doorverwezen naar de website van de bevoegde overheid die een lijst bijhoudt van alle apotheken (of een andere handelaar gemachtigd geneesmiddelen af te leveren aan het publiek) die op legitieme wijze geneesmiddelen aanbieden. Voor België is dat het fagg.

De persoon kijkt daarna na of de apotheek wel degelijk in de lijst staat van de bevoegde overheid en kan dan zijn aankoop verder zetten. Indien de apotheek niet in de lijst staat, is het beter geen aankopen te doen in deze apotheek en zich te richten tot een apotheek die wel in de lijst staat.

Het fagg raadt u aan om altijd zeer voorzichtig te zijn als u geneesmiddelen aankoopt via internet: mocht u op een illegale website geneesmiddelen aankopen dan riskeert u deze op onaangepaste wijze te gebruiken of kan u zelfs nagemaakte of vervalste geneesmiddelen ontvangen.

 

Zie ook 

Website van het fagg, rubriek  Internetsite van een apotheek + FR

Persmededeling van de Europese commissie + FR

Campagne van het fagg: Geneesmiddelen via internet? Surf niet met uw gezondheid" + FR

 

Laatste update op 06/07/2015